Sıkça sorulan sorular

Yatırım fonu nedir?

Yatırım fonu, yatırımcılardan toplanan kaynağın bir fon tarafından yönetilmesidir. Kestane olarak hedefimiz, yatırımcılardan topladığımız sermaye ile orta ölçekli bir Türk şirketini satın almak ve bu şirketi başarılı bir şekilde yönetmektir.

Aracı şirket misiniz?

Hayır, aracı şirket değiliz. Şirketi bizzat kendimiz yönetmek istiyoruz.

Ne tür bir şirket arıyorsunuz? Kimlerden şirket alıyorsunuz?

Arayışımız genellikle bireysel veya aile şirketlerine yoğunlaşmaktadır. Hedefimiz, özellikle belli bir yaşa gelmiş, hayatında başka öncelikleri olan bireylere yeni bir yol sunmaktır. Satın almak istediğimiz şirkette dikkat ettiğimiz detaylar sektör uygunluğu, pazar içindeki saygınlığı, şirketin yapısı, kârlılığı, mâli yapısı ve istikrarlı olup olmadığıdır. Aradığımız şirket için belirlediğimiz detaylara Kriterlerimiz sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yatırımcılarınız kimlerden oluşuyor?

Yatırımcılarımız Sami Ergin liderliğinde 10 Avrupalı/Amerikalı ve 5 Türk yatırımcıdan oluşmaktadır.

Yatırım bütçeniz ne kadar?

Yatırım bütçemiz, satın almak istediğimiz şirketin satın alma değerine eşittir. Diğer yandan, Kestane'nin her yatırımcısı benzeri şirketler için sağladığı yatırım bütçesi şirket başına 1-2 milyon dolardı.

Kaç tane şirket alacaksınız?

Fonumuz sadece tek bir şirket satın almaya odaklanmaktadır.

Proje yatırımı yapıyor musunuz?

Hayır, proje yatırımı yapmıyoruz.

Start-up'lara veya scale-up’lara bakıyor musunuz?

Hayır, start-up’lar ve scale-up’lar yatırım hedeflerimizin dışındadır. Kriterlerimize dayanarak satın almak istediğimiz şirketin 2010 veya öncesinde kurulmuş olmasına dikkat ediyoruz.

Ortaklık yapıyor musunuz?

Hayır, ortaklık düşünmüyoruz.

Şirket sahibi, satıldıktan sonra şirket ortağı olarak devam edebilir mi?

Şirket sahibi isterse, şirketin %10-%20 hissesini tutabilir. Bu oran, şirket sahibi ile fon yönetimi arasındaki görüşmelerle ve devir işlemi öncesi kararlaştırılır.

Sadece Türk şirketleriyle mi ilgileniyorsunuz?

Evet, fonumuz sadece bir Türk şirketini satın almaya odaklıdır.

Şirketimizi satın aldıktan sonra planlarınız nedir?

Hedefimiz, bilgi, tecrübe ve enerjimizi satın alacağımız tek bir şirkete odaklayarak o şirketi bir üst seviyeye çıkarmaktır. Amacımız, başarılı bir şirketi satın aldıktan sonra bu şirketin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde faaliyetlerini yönetmek ve yurtdışı pazarlarına açılarak ciroyu büyütmeye devam etmektir.

Şirketi aldıktan sonra yeni kadro mu getireceksiniz?

Hayır, şirketi satın aldıktan sonra mevcut kadro ile yolumuza devam edeceğiz. Çalışanlarınızın işyeri memnuniyetinin devamı, önem verdiğimiz ilkelerden birisidir.

Sektör uzmanlığınız var mı?

Evet. Ortaklarımız, yurtiçi ve yurtdışında birçok orta ölçekli şirket kurmuş, yönetmiş ve büyütmüş tecrübeli yatırımcılardan oluşur.

Şirketimizi nasıl değerlendireceksiniz?

Şirketinizi, o şirkete has pozisyonlama, ürün ve müşteri portföyü, ciro, kârlılık, geçmiş ve aktif yatırımlar ve buna benzer konular üzerinden değerlemekteyiz.

Kestane hangi senede kuruldu?

Kestane 2023 senesinde kurulmuştur.

Yatırımcılarınız daha evvel benzeri bir şirket devraldı mı?

Yatırımcılarımızın önemli bir kısmı, farklı pazarlarda birçok orta ölçekli şirket kurmuş, devir almış, yönetmiş ve büyütmüş tecrübeli kişi ve kurumlardan oluşmaktadır.

Şirket devralma süreci nedir?

  • Tanışma görüşmesi yapıldıktan sonra, iki taraf arasında bir NDA (gizlilik sözleşmesi) imzalanır.

  • Şirketin finansal verileri ve diğer önemli dokümanları Kestane ile paylaşılır. Bu belgeler incelendikten sonra ikinci bir toplantı ve şirket ziyareti gerçekleştirilir.

  • Kestane yatırım danışmanlarından oluşan komiteden onay alındıktan sonra şirket sahibine bir ön teklif sunulur.

  • Ön teklif kabul edilirse, ortalama 1-2 ay kadar sürecek detaylı bir çalışma başlar. Bu süreçte her iki taraf da birbirini yakından tanır.

  • Kabul edilen ön teklif, ayrıntılı bir çalışma sonrası detaylı bir teklife dönüştürülür. Bu süreçte danışmanlar ve avukatlar kendi tespitlerini de dahil ederek yasal anlaşmaları hazır hale getirirler.

  • Yasal anlaşmalar imzalandıktan sonra şirket resmi olarak devredilir; Kestane ve şirket sahibi ortalama 3-6 ay sürecek geçiş sürecine başlarlar.

Geçiş süreci için ne kadar zamana ihtiyacınız var?

Geçiş süreci için ortalama 3-6 aylık bir zamana ihtiyaç bulunmaktadır.

Satın alınan şirketin yönetim şekli nasıl olacak?

Satın alınan şirketin yönetim şeklinde önemli bir değişiklik olmayacaktır. Geçiş süreci tamamlandıktan sonra, şirket sahibi aktif şirket yönetimini Sami Ergin’e ve onay mekanizması olan ve yatırımcılardan oluşan yönetim kuruluna bırakacaktır.

Şirketin hangi şehirde faaliyet gösterdiği önemli mi?

Hayır, şirketin hangi şehirde faaliyet gösterdiği önemli değildir.